Lise
16 Ağustos 2020Uzaktan Eğitim Duyuru 26
21 Ağustos 2020Değerli Velilerimiz,
Sevgili Öğrencilerimiz,
Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar gereği, 8. ve 12. sınıf öğrencileri 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitim-öğretim için okula gelebileceklerdir.
Öğrencilerin okula dönüşünde, Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan Covid-19 ile ilişkilendirilebilecek belirtileri hatırlatmak ve yüz yüze eğitim sürecinde Covid-19 tanısı alan okul personeli veya öğrenciler olduğu takdirde okul olarak izlenecek yolu da (Sağlık Bakanlığı tarafından yazılı olarak yapılan duyurular çerçevesinde) sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Corona virüsü belirtileri nelerdir?
Koronavirüs solunum yolu ile insandan insana geçen bir hastalık olup yaklaşık 3 – 14 gün aralığında kuluçka dönemi vardır. Görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Kuru Öksürük: Corona virüs kişilerde direk alt ve üst solunum yolunu etkilediğinden dolayı ilk görülen ve şikayete neden olan durum kuru öksürüktür. Kuru öksürük bu tarz durumda sık sık olmaktadır. Sık sık ve bitmek bilmeyen öksürük ilk belirtilerdendir.
- Yüksek Ateş: Corona virüsün neden olduğu en önemli belirtilerden bir tanesi de yüksek ateştir. Bu belirti kişide en önemli belirtiler arasındadır. Corona virüs vücuda çeşitli tahribatlar verdiği için vücut ateşle bu duruma tepki vermektedir. Hastaların %80-85 inde yüksek ateş görülürken, %15’lik bir kısmında ateş olmama durumu söz konusudur.
- Nefes Darlığı: Herkes de görülmese de bir diğer belirti nefes darlığıdır. Genelde solunum problemi yaratır ve kişinin altta yatan rahatsızlıkları varsa solunum sıkıntısı olma olasılığı daha da yüksektir.
- Boğaz Ağrısı: Corona virüsten kaynaklı boğaz ağrısı şikâyetleri de olmaktadır. Fakat bu durum genel olarak yüksek ateş ve kuru öksürük belirtilerine göre daha az görülmektedir.
- Halsizlik, Yorgunluk, Kas ve Eklem Ağrısı: Corona virüs belirtileri arasında yer alan halsizlik hastalığın vermiş olduğu bir durumdur. Corona virüsün vücutta yarattığı tabloya göre kas ve eklem ağrısı yaratabilir.
- İshal: Corona virüs belirtileri arasında az görülmekle beraber karşılaşabilinen bir belirtidir.
- Koku ve Tat alma duyusunun kaybı: Bular da görünen belirtilerdendir.
- Bulantı, Kusma, Baş ve Karın ağrısı: Covid-19 hastalarında bu belirtilere de rastlanmıştır.
- Hıçkırık: Nadir de olsa bazı vakalarda tespit edilmiştir. Hıçkırık da koronavirüs (coronavirüs) belirtileri arasında nadiren de görülse dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilmiştir.
- Burun Tıkanıklığı: Nezle ve gripte de olduğu gibi koronavirüs vakalarında da virüs burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı eğer uzun sürüyorsa durum Covid-19 açısından değerlendirilmelidir.
Yukarıdaki belirtiler yanında aşağıda belirtilen durumlara maruz kalan kişiler de hasta ile temaslı sayıldıklarından Covid-19 hastalığı şüphesi ile değerlendirilir:
COVID-19 hastasıyla:
- Aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, sınıf, kapalı spor salonu, otobüs, servis vb. ulaşım araçları) maskesiz ve 1,5-2 m’lik sosyal mesafeyi korumadan bulunanlar.
(Kaynak: Sağlık Bakanlığı Covid-19 Rehberi – 14.4.2020)
Öncelikle yukarıda bahsedilen belirtileri olan ya da Covid-19 tanısı olan ya da temaslısı olan öğrencilerin okula gönderilmemesi ve okula bilgi verilmesi gereklidir. Okula bu nedenlerle gönderilmeyen öğrencilerin okula gelmesinde sakınca görülmediğine dair hekim görüşü oluşana kadar evde istirahati gereklidir. Okula dönüş, bu yöndeki hekim raporunun sağlık birimine iletilmesi ile yapılabilecektir. Bu kapsamda, bu yazıda belirtilenler dışında gerekli olursa alınacak ek önlemler velilerimize web sayfası duyurusu, e-posta, SMS vb. iletişim kanalları ile duyurulacaktır.
OKULDA BULUNAN BİR KİŞİDE COVID-19 HASTALIĞI ŞÜPHESİ OLUŞMASI
- Belirtileri hisseden ya da durumu ilk gözleyen kişi, okul sağlık birimini haberdar eder.
- Sağlık birimi bu belirtileri gösteren kişinin belirlenmiş izolasyon alanında, kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanarak semptomlarını değerlendirir.
- Öğrenci ise velisini bilgilendirir.
- Hasta şüphesi bulunan öğrenci ya da kişiyi Covid-19 testi ve diğer tetkikleri yapılmak üzere tam teşekküllü hastaneye sevk eder.
- Öğrenci ise velisine, erişkin ise kendisine bilgi verilerek T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi 184 ile irtibata geçmesi sağlanır. Buradaki yetkilinin verdiği talimatlara uymaları ve en kısa sürede okuldan ayrılmaları istenir. Öğrenci ya da çalışan okuldan ayrılana kadar izolasyon alanında bekletilir.
- Öğrencinin yanında bir refakatçi gerekirse, halihazırda temas etmiş olduğu bir çalışan ile birlikte izole edilir. Çalışan tek kullanımlık önlük, gözlük/siperlik, eldiven, maskeden oluşan kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanmak zorundadır. Diğer temaslılarının da en kısa sürede izolasyonu sağlanır.
- İzolasyon alanı boşalınca havalandırılır ve dezenfekte edilir.
- Hastalanan öğrencinin sınıfı ya da çalışanın ofisi boşaltılır, 24 saat süreyle boş tutularak havalandırıldıktan sonra, temizliği yapılır, dezenfekte işlemi tamamlanır. Temizliği yapan kişi tıbbi maske, forma ya da tek kullanımlık önlük, yüz koruyucu ve eldiven kullanır.
- Çalışan ya da öğrencinin okul sınırları içinde bulunduğu yerler, kimlerle ne süre ile temas ettiği bilgisi liste şeklinde tutanak altına alınır. Hastanın bulunmuş olduğu alanlara giriş kısıtlanır.
- Sağlık birimi; kişinin Covid-19 tanısı alıp almadığını takip eder. Çalışan ya da öğrenciye Covid-19 değilse bile minimum bir hafta evinde karantina uygulanmasını sağlayarak semptomları takip eder. Bu sürenin sonunda sağlık kuruluşundan “okula dönüşünde sakınca olmadığı”na dair hekim raporu okula teslim edildikten sonra okula devam edilebilir.
- Testin pozitif çıkma durumunda ise hastanın minimum 14 gün ev karantinası ile ilgili süreç sağlık kuruluşları ile beraber takip edilir. Bu sürenin sonunda tekrar kontrol testi yapılıp, sağlık kuruluşunun okula/işe dönüşü uygundur raporu ile okula dönüş yapılabilir.
- Covid-19 testi pozitif hastanın yakın temaslıları da 14 gün ev karantinasında takip edilir ve süreç sonunda PCR testi istenir.